Glikol propylenowy i przemysł spożywczy

glikol propylenowy

Przemysł spożywczy wymaga stosowania wielu substancji niekoniecznie pochodzenia naturalnego. W końcu takie jedzenie często musi przetrwać w różnych warunkach. Jest wystawiane na działanie wysokich i niskich temperatur, miejsc o różnej wilgotności powietrza, jak również musi przeleżeć na półce długo czas.

Glikol propylenowy do barwników

glikol propylenowyDlatego też muszą być stosowane różne środki, pomagające konserwować taką żywność. Do tego również w trakcie gotowania czy innego przetwarzania jedzenia traci ono swój smak czy kolor, więc potrzebne są dodatkowe barwniki i substancje zapachowe, żeby jedzenie mogło odzyskać swoje właściwości. Dlatego też często jest stosowany na przykład chlorek wapnia. Przydaje się on na przykład jaklo substancja wiążąca, czyli taka jak która łączy ze sobą różne składniki, dzięki czemu tworzą zwartą masę. Ważny jest też jako regulator kwasowości, bo od niego zależy smak jedzenia. Nie może być ono ani kwaśne, ani zbyt słodkie. Często jest to stosowane w sokach, gdzie wiele owoców, takich jak pomarańcze, czy porzeczki mogą mieć taki kwaśny smak. Jako składnik substancji zapachowych i barwników również może być stosowany z powodzeniem glikol propylenowy. Ponadto, sprawia on, że jedzenie się zagęszcza, co jest przydatne w daniach gotowych. Taki rodzaj glikolu jest przydatny także w przemyśle tytoniowym, ponieważ nie wysusza on tytoniu. W przemyśle spożywczym nie można stosować wszystkiego. Glikol etylenowy mimo iż brzmi podobnie jak propylenowy to jest silnie toksyczny, a jego działanie śmiertelne. Sól drogowa również jest szkodliwa dla naszego organizmu, nie tak jak kuchenna.

Węglan sodu nie znalazł za to zastosowania w tym przemyśle. Nieznane są jego właściwości pod tym kątem, lub tez są one negatywne i dlatego nie sprawdzi się on przy jedzeniu.